Naturalne produkty, które możemy zrobić sami, a mają szczególne właściwości!

sok z selera naciowego

W dzisiejszych czasach dużą wagę przywiązujemy do naturalnych produktów, które wspierają prawidłową pracę naszego organizmu i dostarczają mu witamin i minerałów. Jednak nie wszyscy wiedzą, że jest kilka produktów, które szybko i samodzielnie możemy przyrządzić, a ratują nasze ciało i umysł, dostarczając mu potrzebnej energii. Jakie to produkty i dlaczego są takie ważne?

Sok z selera naciowego – do samodzielnego wyciśnięcia!

Jest wielu sympatyków naturalnych właściwości selera, niestety nie wszyscy lubią jego smak. Dlatego odpowiedzią na przemycenia warzywa jest sok z selera naciowego, który zawiera wiele witamin i składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niektórzy nazywają seler naciowy warzywem młodości i wiecznego zdrowia. Nie można się nie zgodzić z tą opinią, gdyż regularne picie soku z selera naciowego pozwala utrzymać naszą sylwetkę w odpowiednim rozmiarze i nadać naszej skórze jasny i zdrowy wygląd.

Suszone owoce lepsze niż świeże?

Często możemy się spotkać, że suszenie owoców pomaga im utrzymać wszystkie związki witamin i minerałów tak, jak byłyby świeże, a nawet dzięki suszeniu pewne związki zyskują na znaczeniu. Nie można się z tym nie zgodzić, jednak warto pamiętać, że samodzielne suszenie owoców, w naturalny pozbawiony konserwantów sposób jest prawdziwym dobrodziejstwem. Nie każdy wiem, że suszone owoce z półek sklepowych zawierają siarczany, które negatywnie wpływają na nasz organizm. Samodzielne przygotowywanie suszonych owoców pozwala mieć pewność, że jemy najlepsze owoce i warzywa. Aby dokonać samodzielnego suszenia, potrzebujemy jedynie domowej suszarki do grzybów, warzyw i owoców. Jej koszt nie jest duży, a jeśli mamy przydomowy ogródek, będzie bardzo przydatna.

Olej z pestek dyni – samodzielnie tłoczony!

Domowa prasa do oleju to prawdziwe dobrodziejstwo wie o tym każdy, kto choć raz spróbował samodzielnie wytłoczony na zimno olej. Prasa daje możliwość wytworzenia domowego oleju z orzechów i ziaren. Olej jest pyszny i pozbawiony konserwantów, w przeciwieństwie do produktu, jaki znajdziemy na sklepowych półkach. Olej z pestek dyni, czy słonecznika będzie prawdziwym królem naszego stołu. Idealny do smażenia, czy jako dresing do sałatek, będzie ukoronowaniem potraw. Dodatkowo wytworzone pozostałości po wytłoczonych produktach możemy wykorzystać jako mąkę, czy domowy peeling. Domowa prasa do oleju zyskuje z każdym dniem większą rzeszę zwolenników.