Urządzenia kuchenne charakteryzują się coraz lepszą jakością i realnie przekładają się na poziom zdrowia domowników. Prasa do oleju to jeden z takich przykładów. Czym wyróżnia się dobry sprzęt z tej kategorii? Na jakie funkcje powinieneś zwrócić uwagę przed zakupem własnej prasy do oleju? W jaki sposób wygląda obsługa? Poniżej znajdziesz kilka wskazówek związanych z takim zakupem.
Dlaczego prasa do oleju może przydać się w kuchni i czy świeży olej faktycznie wpływa na zdrowie?
Domowa prasa do oleju obrabia praktycznie wszystkie rodzaje nasion spotykanych w kuchni, czyli nasiona słonecznika, ale nawet orzechy włoskie, czy wiele innych. Dzięki temu możesz dopasować system produkcji oleju idealnie do własnych potrzeb i również potrzeb innych domowników. Domowe tłoczenie oleju to nie jest zbyt skomplikowana procedura, ponieważ wszystko ustawiasz w panelu sterowania, najczęściej w języku polskim. Dodatkowo masz do czynienia z wydłużoną gwarancją producenta, nawet do czterech lat. To wynik niezwykle optymalny biorąc pod uwagę możliwości konkurencji. Uzysk oleju w bardziej nowoczesnych prasach to nawet 80 i więcej procent. To doskonała wiadomość, ponieważ przekłada się bezpośrednio na zdrowie oraz na komfort użytkowania. Odpady pozostałe przy obróbce nasion wykorzystuje się później, chociażby na posypkę do sałatek. Jak widzisz na takiej inwestycji naprawdę ciężko stracić. Sama prasa do oleju wygląda mocno minimalistycznie, wręcz designersko, często pojawia się na wyprzedażach i posiada łatwy system dawkowania oleju. Wyciskarki do oleju działają na zasadzie jednego przycisku, w pół automatycznym systemie, wygodnym w codziennej praktyce dietetycznej.
Dlaczego warto stawiać na oryginalne prasy do oleju we własnej kuchni?
Samodzielnie wyprodukowany świeży olej poza wartościami prozdrowotnymi wpływa pozytywnie na budżet gospodarstwa domowego. Nie musisz dokonywać dodatkowych zakupów. Potrzebujesz oleju z orzechów ziemnych, słonecznika, nasion lnu lub innych? Jedna prasa dopasuje się do Ciebie.