Jakie produkty najlepiej spożywać na śniadanie

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, dlatego ważne jest aby w pełni zdrowia rozpocząć dzień. Spożycie produktów bogatych w białko, zapewnią nam na dłużej uczucie sytości oraz wzmogą nasz metabolizm. Pamiętajmy również o bogatych w witaminy i flawonoidy – warzywach.

Śniadanie najlepiej zjeść maksymalnie w ciągu 45 minut od przebudzenia, gdyż organizm zwalnia swój metabolizm podczas snu, a więc należy go przywrócić do odpowiedniego poziomu. Jeśli chodzi o wartości kaloryczne, śniadanie ustępuje jedynie obiadowi. Dlatego powinniśmy dostarczyć mu co najmniej 500, a nie więcej niż 800kcal. Produkty o dużej zawartości białka przyśpieszają naszą przemianę materii o około 25% i pozwalają nam na dłużej zachować uczucie sytości. Posiadające duże ilości błonnika, witamin oraz soli mineralnych warzywa i owoce, są doskonałym uzupełnieniem naszego porannego posiłku.

[AdSense-A]

A o to kilka propozycji najlepszych dla odpowiedniego funkcjonowania organizmu zdrowych śniadań:

  • Sałatka warzywna z jajkiem na miękko, Kawa zbożowa z mlekiem – taki zestaw jest dobrym rozwiązaniem dla osób uprawiających sport oraz osobą chcącym zwiększyć masę mięśniową;
  • Kasza manna wykonana z 2% mleka z dodatkiem poziomek, jagód oraz malin – dostarczy nam sporą dawkę energii oraz pomoże zwalczać wolne rodniki, dzięki zawartych substancji antyoksydacyjnych;
  • Musli z kawałkami owców i jogurtem naturalnym oraz sok pomarańczowy – zawiera ogromne ilości błonnika regulującego pracę naszych jelit, zalecane głównie dla osób mających problemy z zaparciem;
  • Twarożek z dodatkiem (szczypiorku, rzeżuchy i natki pietruszki), herbata, bułka grahamka – zielone warzywa pełne witaminy E i kwasu foliowego pomagają zapobiec wadom cewy nerwowej, dlatego zalecane są dla kobiet planujących ciąże oraz będących w jej trakcie;
  • Owsianka z owocami wykonana na mleku – jest dobrym rozwiązaniem dla osób chorych na cukrzycę oraz mających problemy z zaparciem.

Nie zapominajmy również o drugim śniadaniu, należy je spożyć w ciągu maksymalnie 3 godzin od spożycia pierwszego śniadania. Pozwoli nam ono uniknąć podjadania w ciągu dnia, dzięki czemu znikną nasze problemy z tyciem. O to kilka przykładów drugiego śniadania:

  • Kefir oraz ciasteczka owsiane;
  • Sałatka wykonana z owoców cytrusowych;
  • Jogurt naturalny z kawałkami owoców;
  • Surówka z marchwi i jabłka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.