W czasach, w których panuje kult szczupłej sylwetki, staramy się zwracać uwagę na to, co ląduje na naszych talerzach. Na szczęście mamy już świadomość tego, że tylko racjonalne odżywianie i aktywność fizyczna może sprawić, że rzeczywiście zgubimy zbędne kilogramy. W niepamięć odeszły już diety, które propagowały jedzenie wacików, samych liści sałaty albo picie octu. Dzisiaj można chudnąć, nie głodując. Poznajcie produkty spożywcze, które usprawniają proces spalania tkanki tłuszczowej. Warto włączyć je do codziennej diety.
Jogurt grecki. Codzienna dawka tego produktu dostarcza dużo białka, które syci na dłużej. Do tego jogurt taki nie zawiera cukru. Dietetycy zalecają wybór akurat jogurtu greckiego, ponieważ tylko ten jest naprawdę fit. Inne, które mają być lekkie, o obniżonej zawartości tłuszczu, zawierają jednak ogrom cukru lub zagęstników.
Komosa ryżowa. To dzisiaj prawdziwy hit w polskiej kuchni. To podobno matka zbóż. Komosa zawiera najwięcej białka, wapnia, żelaza, selenu, witaminy B oraz E. Przygotowuje się ją zaś tak samo łatwo, jak ryż czy kaszę gryczaną.
Z rozwagą należy dobierać też owoce, bo choć wszystkie zawierają witaminy (no może oprócz arbuza, którego skład to tylko woda i cukier), to nie wszystkie będą wspomagać proces odchudzania. Warto wybierać zaś grejpfruta. Jest bogaty w błonnik, dzięki czemu długo czujemy się syci. Pamiętajmy jednak, że można spożywać nie więcej niż 3 grejpfruty tygodniowo. Jego przedawkowanie może doprowadzić do zaburzeń na tle hormonalnym.
Ostre przyprawy to kolejne przydatne podczas odchudzania składniki. Wyróżnia się tu ostrą papryczkę, która hamuje apetyt. Wszystko przez zawartą w papryczce kapsaicynę. Ostra papryczka poprawia też trawienie i jest niskokaloryczna.
Osoby borykające się z otyłością albo nadwagą powinny odstawić cukier i nie ulega to chyba żadnym wątpliwościom. Zamiast niego można natomiast spożywać cynamon, który wzbogaca smak potraw i jest niskokaloryczny. W takiej sytuacji zawsze warto zasięgnąć porady eksperta wpisując w przeglądarce internetowej hasło „dobry dietetyk warszawa”.
Należy przyjrzeć się również samej formie spożywanych posiłków. Osobom, które się odchudzają, zaleca się jedzenie zup oraz lekkich sałatek. Należy za to zrezygnować z ciężkich sosów i potraw smażonych. Znacznie lepsze będą te duszone, gotowane na parze albo grillowane.
Podstawą optymalnej diety odchudzającej są konsultacje z profesjonalnym dietetykiem. Okazuje się, że każda dieta musi być dobierana indywidualnie. Pod uwagę bierze się przecież styl życia, preferencje żywieniowe, ewentualne choroby czy choćby masę ciała. To dietetyk powinien dobrać właściwe menu, uwzględniając wszystkie zależności. Podane przez nas produkty wspomagają proces dochodzenia do idealnej, szczupłej sylwetki. Nie są jednak żadnym wyznacznikiem – nie można na przykład stosować diety, w której przewiduje się tylko jedzenie komosy ryżowej. Każda dieta ma być właściwie zbilansowana i dostarczać do organizmu komplet witamin i minerałów. Jeśli jednak mamy wybierać dania, to skłaniajmy się ku tym, które zawierają właśnie składniki przez nas wymienione. Na pewno nie zaszkodzą.