Jak zahamować apetyt?

Apetyt - jak nad nim zapanować?

Uczucie głodu jest naszym najgorszym wrogiem diety. Nic dziwnego, w końcu tyle przyjemności dają nam smaczne produkty. Istnieją jednak produkty hamujące łaknienie, dając naszemu organizmowi poczucie sytości. Zdecydowanie prościej będzie nam ograniczyć jedzenie, włączając je do naszej diety.

Produkty pełnoziarniste

  • kasze;
  • ciemny ryż;
  • siemię lniane;
  • płatki zbożowe;
  • produkty z maki zrobionej z pełnego ziarna.

Posiadają ogromne ilości błonnika, pęczniejącego w naszych żołądkach poprzez wchłanianie płynów, równocześnie dając nam uczucie sytości. Dodatkowo pozbywa się zalegających w naszym organizmie toksyn oraz oczyszcza przewód pokarmowy.

Jajka
Są źródłem wartościowego białka, pozwalającego nam na dłuższy czas zapomnieć o głodzie. Spożycie na początek dnia jednej bądź dwóch sztuk, spowoduje na przestrzeni całego dnia przyjęcie znacznie mniejszej ilości kalorii. A białko wspomaga również spalanie tłuszczu. Dodatkowo są bogate w takie składniki odżywcze jak:

  • siarka;
  • żelazo;
  • potas;
  • fosfor;
  • witaminy A, B, D, K;
  • kwas foliowy;
  • cynk;
  • kwasy tłuszczowe omega 3 i 6.

Rośliny strączkowe, takie jak:

  • fasola;
  • ciecierzyca;
  • groch;
  • bub;
  • soczewica.

Pełne w zdrowe tłuszcze, węglowodany i białko pozwalają utrzymać nam odpowiedni poziom cukru we krwi, a tym samym zmniejszają uczucie głodu. Uważajmy jednak na spożywane ilości tych produktów, gdyż ich nadmierne pochłanianie powoduje wzdęcia.

Czerwone warzywa

Burak jako ich główny przedstawiciel posiadający w sobie dużą ilość:

  • błonnika;
  • potasu;
  • witaminy C;
  • magnezu;
  • żelaza;
  • kwasu foliowego;

zapewni nam nie tylko uczucie sytości, lecz także uodporni nasz organizm. Soki warzywne zażyte przed głównymi posiłkami, spowodują u nas spożywanie znacznie mniejszych ich ilości.

Woda

Zbliżone działanie do soków warzywnych ma również woda. Jej spożywanie przed posiłkami, także w wydatnym stopniu zmniejsza ich rozmiary. Regularne spożywanie wody podczas całego dnia, powoduje zmniejszenie łaknienia na słodkie produkty, a co za tym idzie znacznie mniejsza ilość przyjmowanych kalorii. Ponadto jest zdecydowanie najlepszym sposobem do nawadniania organizmu.

Ostra papryczka

Posiadające naturalny związek chemiczny – alkaloid, który odpowiedzialny jest za ostry smak tego warzywa. Są skuteczne w walce z nowotworami. Dodatkowo chroni nas przed infekcjami, wzmacniając nasz organizm. Alkaloid posiada również właściwości wspomagające spalanie tłuszczu jak i pomaga w regulacji hormonów takich ja:

  • dopamina;
  • adrenalina;

odpowiedzialnych za poczucie głodu.