Uczucie głodu jest naszym najgorszym wrogiem diety. Nic dziwnego, w końcu tyle przyjemności dają nam smaczne produkty. Istnieją jednak produkty hamujące łaknienie, dając naszemu organizmowi poczucie sytości. Zdecydowanie prościej będzie nam ograniczyć jedzenie, włączając je do naszej diety.
Produkty pełnoziarniste
- kasze;
- ciemny ryż;
- siemię lniane;
- płatki zbożowe;
- produkty z maki zrobionej z pełnego ziarna.
Posiadają ogromne ilości błonnika, pęczniejącego w naszych żołądkach poprzez wchłanianie płynów, równocześnie dając nam uczucie sytości. Dodatkowo pozbywa się zalegających w naszym organizmie toksyn oraz oczyszcza przewód pokarmowy.
Jajka
Są źródłem wartościowego białka, pozwalającego nam na dłuższy czas zapomnieć o głodzie. Spożycie na początek dnia jednej bądź dwóch sztuk, spowoduje na przestrzeni całego dnia przyjęcie znacznie mniejszej ilości kalorii. A białko wspomaga również spalanie tłuszczu. Dodatkowo są bogate w takie składniki odżywcze jak:
- siarka;
- żelazo;
- potas;
- fosfor;
- witaminy A, B, D, K;
- kwas foliowy;
- cynk;
- kwasy tłuszczowe omega 3 i 6.
Rośliny strączkowe, takie jak:
- fasola;
- ciecierzyca;
- groch;
- bub;
- soczewica.
Pełne w zdrowe tłuszcze, węglowodany i białko pozwalają utrzymać nam odpowiedni poziom cukru we krwi, a tym samym zmniejszają uczucie głodu. Uważajmy jednak na spożywane ilości tych produktów, gdyż ich nadmierne pochłanianie powoduje wzdęcia.
Czerwone warzywa
Burak jako ich główny przedstawiciel posiadający w sobie dużą ilość:
- błonnika;
- potasu;
- witaminy C;
- magnezu;
- żelaza;
- kwasu foliowego;
zapewni nam nie tylko uczucie sytości, lecz także uodporni nasz organizm. Soki warzywne zażyte przed głównymi posiłkami, spowodują u nas spożywanie znacznie mniejszych ich ilości.
Woda
Zbliżone działanie do soków warzywnych ma również woda. Jej spożywanie przed posiłkami, także w wydatnym stopniu zmniejsza ich rozmiary. Regularne spożywanie wody podczas całego dnia, powoduje zmniejszenie łaknienia na słodkie produkty, a co za tym idzie znacznie mniejsza ilość przyjmowanych kalorii. Ponadto jest zdecydowanie najlepszym sposobem do nawadniania organizmu.
Ostra papryczka
Posiadające naturalny związek chemiczny – alkaloid, który odpowiedzialny jest za ostry smak tego warzywa. Są skuteczne w walce z nowotworami. Dodatkowo chroni nas przed infekcjami, wzmacniając nasz organizm. Alkaloid posiada również właściwości wspomagające spalanie tłuszczu jak i pomaga w regulacji hormonów takich ja:
- dopamina;
- adrenalina;
odpowiedzialnych za poczucie głodu.